La Fundació Miranda té vocació d’explorar i aprendre. La curiositat ens fa escoltar atentament els cavalls per aprendre d’ells i del que posen en evidencia.
Ens interessa també explorar com els cavalls afecten les persones i milloren la seva qualitat de presència i de vida.
Un altre àmbit que ens apassiona és registrar el moviment físic i emocional dels cavalls que viuen en llibertat per arribar a entendre millor com acompanyar la seva vida. Una vida que ens inspira, que ens parla de connexions i de sistemes que s’equilibren en un ordre que no entenem en la seva totalitat. Segurament només rebem un petit percentatge d’informació de com viuen, com s’organitzen, com es comuniquen, com decideixen i què els cal en cada moment. A partir d’aquest exercici d’humilitat, seguim escoltant i aprenent i prenent consciència del que ens queda per aprendre.
Xarxa d’actors i ecosistema
Som Entitat de Custòdia del Territori (adherida a la XCTC – Xarxa d’Entitats de Custòdia del Territori de Catalunya).
Amb els cavalls pasturant en llibertat col·laborem en la neteja natural del sotabosc, la prevenció del risc d’incendis i la recuperació de camins i dreceres ancestrals, alhora que som actives en la conservació de fauna i flora.
Amb la Transhumància recuperem camins i connectem mar i muntanya, amb els projectes Cavalls de Muntanya i Cavalls de Marina.
Sèlvans | Paisatges vius
Tenim el compromís de protegir el territori que ocupem, custodiar el bosc i la fauna amenaçada.
Prioritzem la conservació i millora dels boscos, la recuperació de camins i d’estructures ramaderes i agrícoles ancestrals.
Tenim acord de custòdia signat amb la propietat del Pla de l’Orri (Serra de Catllaràs) i la cessió d’aquest espai.
Tenim el propòsit i estem compromeses amb la millora i la conservació dels espais que pasturen els cavalls, procurant afavorir les propietats.
Acord de conservació del gall fer i de les molleres calcàrees amb Paisatges Vius al Catllaràs. Seguiment, cens i estudi del gall fer i de millora dels seus hàbitats.
Acord de conservació del bosc madur amb l’Associació Sèlvans. Suport a l’estudi mèdic dels beneficis dels boscs madurs en la salut de les persones.
Compromís de conservació de l’àliga cuabarrada i de la tortuga mediterrània al Garraf.
Universitats
Universitat Autònoma de Barcelona
Acabem de signar un acord de col·laboració per a un projecte de recerca amb la Universitat Autònoma de Barcelona.
L’estudi es centra en l’impacte dels cavalls en la flora i la vegetació del Garraf i en com trien les plantes segons l’estacionalitat i la seva salut.
Tenim ja signat acord marc de col·laboració amb l’UAB, amb la Facultat de Veterinària. La Fundació ha rebut estudiants de veterinària per fer el treball de camp, observació etològica dels cavalls, postgraus, etc.
Universitat de Barcelona
Treballem amb el concepte Resiliència i en com la natura és un recurs positiu, essencial per a les persones.
Col·laborem en el Màster de Pedagogia.
Universitat de Lleida
Estem en converses per obrir la col·laboració amb la Universitat de Lleida amb l’àrea de veterinària.
Universitat de Girona
Acabem de signar un conveni de pràctiques per rebre estudiants del Màster d’Equinoteràpia.
Projectes de recerca
Composició botànica de la dieta de cavalls en llibertat del Parc Natural del Garraf: Implicacions en la prevenció d’incendis forestals – Enllaç
Parc del Garraf | Grup de recerca
Aquest Grup de Recerca sorgeix per iniciativa compartida entre el Parc del Garraf i la Fundació Miranda, per tal d’extreure el màxim coneixement i dades a partir de l’estada dels ramats al Parc. L’estudi s’ha fet i es segueix fent sobre el grup de 7 ponis pottoka i els dos ramats de 31 cavalls que van passar els hivern de 2018 i 2019 al Parc.
Objectes d’estudi
Impacte i transformació de la pastura amb la introducció de cavalls.
Impacte en la flora. Disminució de la massa vegetal combustible i en especial del carç o carritx, espècie que ha colonitzat tota l’estepa mediterrànea del Garraf.
Cabdals d’aigua de les fonts i consum d’aigua dels cavalls.
Cens d’antigues estructures ramaderes i de camins.
Registre, mitjançant GPS, dels moviments dels diferents ramats de la Fundació i vinculació d’aquests desplaçaments i zones més freqüentades a factors diversos (comportament del cavall).
Treball de final de grau de Veterinària
Autora: Júlia Casamada de Febrer
Tutor: Pere Miquel Parés i Casanova
Doble grau de veterinària i Ciència i Producció Animal
Universitat de Lleida
Curs 2019 – 2020
Enllaç
Etologia del cavall | Comunicació natural
La vida dels cavalls de la Fundació Miranda, en ramat i en llibertat i en grans espais naturals, genera una oportunitat única al nostre país d’observació i estudi del cavall (etologia), de qui són i com viuen.
A l’estiu, els cavalls de la Fundació es mouen lliurement i pasturen en ramat per les 103 hectàrees del Pla de l’Orri, constituint la reserva de cavalls del Catllaràs (Serra de Catllaràs, Espai Protegit d’Interès Natural) a l’Alt Berguedà.
Durant els mesos d’hivern, quan l’herba deixa de créixer per l’arribada del fred i la neu, els cavalls de la Fundació poden seguir pasturant a les 400 hectàrees del Parc Natural del Garraf i a les 600 hectàrees adjacents cedides de propietats privades.
També comptem amb finques d’aprofitament temporal a Avinyó i a Montserrat.
A finals de tardor, organitzem la transhumància, activitat oberta al públic, per acompanyar les manades des del Pirineu a la terra baixa, fugint del fred per trobar aquests terrenys més càlids on poder pasturar durant l’hivern.
A mitjans de primavera tornem amb els cavalls al Pla de l’Orri per passar l’estiu a la pastura d’alta muntanya.
Formació
Creant un vincle de confiança amb el Cavall
Com fer-se amiga del cavall a partir del coneixement de la seva etologia, però trascendint-la i creant vincles d’amistat i de confiança.
Comunicació natural i NEC (Natural Equine Connexion©)
Aconseguir una bona relació amb el cavall basada en la confiança i l’enteniment a través de la comunicació peu a terra i la munta conscient amb equilibri, coordinació i consciència corporal, barefoot i bitless (sense ferros).
Entendre el seu comportament i com aprèn a través del seu llenguatge natural.
Detectar problemes psicofísics, com ens ho fa saber, i com ajudar a solucionar-los i evitar-los amb el coneixement de la seva biomecànica.
Etologia del cavall
Estudi del seu comportament en el medi natural.
Manteniment natural del casc
Benestar del cavall
L’essència del Cavall
Jornada d’observació del cavall en llibertat.
Contacte amb les manades.
- Perquè facilitar la vida social dels cavalls en manades?
- Com es formen els grups? Comportament social i estructura. Com es comuniquen entre ells? Quines son les seves necessitats?
- La filosofía dels cavalls versus la filosofía de l´ésser humà. Perquè adaptar-nos a la seva forma de vida per crear vincle?
- Muntar o no muntar? Interacció de l’humà, activitats, vincles i comunicació.
- Com aprenen els cavalls i com crear una interacció humà-cavall sense trencar la seva essència i naturalesa.
Protocol per al benestar dels cavalls de la Fundació Miranda – Enllaç
Tríptic: Explotació d’èquids amb finalitats no comercials – Enllaç