Cavalls lliures, prevenció d’incendis i connectivitat del territori
Cavalls lliures
Som pioners en reconnectar els cavalls amb la natura
La Fundació Miranda neix el 2008 amb la voluntat de rescatar i recuperar cavalls que viuen situacions difícils, de maltractament, isolament o abandonament, i oferir-los una vida digna. Facilitem la seva vida en ramat i en llibertat, en grans espais naturals. Els acompanyem en el procés de tornar a ser éssers lliures, sans i segurs, de recuperar el seu equilibri i salut física, emocional i mental, en contacte amb l’entorn natural i amb el grup de cavalls. Reben el nostre suport i mirada atenta, i quan cal, un complement de farratge i atenció veterinària per assegurar la qualitat del procés d’adaptació. Actualment viuen amb nosaltres 70 cavalls i ponis, 6 rucs i 1 mula.
El cavall és gregari i claustrofòbic, necessita espai i grup. És herbívor, no granívor, i ha de poder pasturar almenys 16 hores diàries. És un animal nocturn. És moviment per definició, necessita moure’s per menjar i menjar per moure’s. La natura l’ha dissenyat amb uns cascos perfectes que no precisen ferradures. En condicions de llibertat un cavall pot recórrer 40 km diaris. Considerem maltractament qualsevol maneig que no atengui aquestes necessitats bàsiques i promovem un nou paradigma de benestar animal.
Nou paradigma de benestar animal
Treballant per canviar la mirada, proposem un model de rescat i recuperació de cavalls, basat en la seva etologia i no en la seva humanització. Preservar l’espai i el grup dels animals que es rescaten o que volem recuperar és bàsic per garantir un model de benestar que escolta les seves necessitats i que defuig d’un model paternalista i controlador, ja obsolet i poc sostenible.
Confiar en la capacitat de l’altre és la base per que un ésser viu desperti la seva resiliència. Els cavalls en llibertat ens mostren cada dia la seva saviesa i les seves capacitats per la no dependència. Inspira- dor per les persones i per nosaltres, tot un treball de deixar anar amb escolta i respecte, sense deixar de supervisar i vetllar un procés que pot precisar la nostra intervenció en alguns moments.
Projectes
De la dedicació al coneixement, la comprensió i el respecte pel cavall, les persones i la natura, han anat naixent projectes i col·laboracions de diversa índole, sempre relacionades amb els cavalls: projectes educatius i científics, tasca social i diferents experiències sanadores, que seguim ampliant i investigant.
I alhora, ens adonem que una de les principals aportacions de la Fundació també ha de ser donar a conèixer els cavalls, no només per evitar que hagin de viure vides indignes sinó també per explicar que sense la presència dels grans herbívors al nostre territori, aquest serà sempre un territori malalt. Cavalls que transformen el paisatge i fan custòdia del territori i prevenció d’incendis.
Els cavalls de la Fundació Miranda són un gran mirall per a les persones, per això han esdevingut un magnífic equip de professionals de la salut i una inspiració que ens fa estar més presents i que ens convida a emprendre un camí de consciència i autoconeixement.
Compartir la vida amb els cavalls ens fa millors persones.
Ens acompanyen en aquest viatge el nostre patronat, la nostra xarxa de suport de sòcies i padrines, moltes persones voluntàries i diverses institucions públiques i privades sense les quals no podríem dur a terme el nostre propòsit.