Rescatada també del zoo clausurat d’Almuñécar, l’estiu de 2008 portem al Parc del Garraf una manada de set ponis pottoka. Un poni rústic i molt antic que pensem que es pot adaptar sense problemes a viure al Garraf tot l’any. Aquestes ponis van passar les primeres setmanes en un tancat de recepció, per ser alliberades en un tancat de transició de 30 hectàrees. En aquest espai s’ha pogut fer l’estudi del Grup de Recerca del Parc i la Fundació Miranda amb l’UAB, per valorar l’impacte d’aquests èquids a la vegetació, i la seva singularitat respecte al cavall. Hem observat que a part de pasturar les carceres, arrenquen el carç i es mengen l’arrel, la qual cosa pot ser molt beneficiosa per la biodiversitat, donat que són un factor limitant d’aquesta planta que ha colonitzat tot el Garraf.
El nostre ramat està integrat per un mascle a qui es va practicar la vasectomia per controlar la natalitat i evitar el desequilibri per un increment no desitjat de la població, i sis femelles d’edats ben diferents. Es tracta d’un grup natural ben cohesionat i per tant amb gran capacitat d’adaptació, d’organització i supervivència, que ràpidament s’ha apropiat de l’espai del qual disposa.
Actualment, un any després de la seva arribada, les pottoka ja pasturen les 400 hectàrees del Par del Garraf. El Projecte Pottoka comença a agafar forma, tot i que encara està en fase de definició i d’expansió.
Tercer informe sobre el Parc Natural del Garraf
Jordi Bartolomé Filella
Departament de Ciència Animal i dels Aliments. Universitat Autònoma de Barcelona.
31 de juliol de 2019
Enllaç
[VIDEO]