Preparació per participar en el projecte i en la vivència de la transhumància

La Transhumància és una vivència molt intensa que requereix una preparació, i una gran gestió del grup de cavalls i de persones. Per això hem creat l’Escola de Transhumància. Passar per la formació bàsica de dos dies que anem proposant durat l’any, és un requisit indispensable per poder participar a les nostres transhumàncies.

A partir de la nostra experiència, transmetem i compartim pautes i vivències sobre aquests temes:

  • Propròsit de la Transhumància.
  • Motivació i valors de la Fundació.
  • Dinàmiques i cohesió del grup (persones).
  • Treball de l’atenció plena i de la presència (ATB). Respirar amb el que hi ha (Fitzmaurice Voicework©).
  • Treball de cos, emoció, respiració. Com gestionar l’activació nerviosa en moments d’intensitat (ioga, meditació, Somatic Experiencing©) .
  • Benestar del cavall.
  • Bases i fonaments de la comunicació amb cavalls.
  • Entrenant l’equitació conscient i la munta d’exterior amb @Cavalls Guiabosc Baridà.
  • Aprendre a moure un grup de cavalls.
  • Com interpretar mapes, gps i indicacions per la ruta. Organizació dels equins a peu i en cotxe d’assistència: avituallament, producció, preparació de tancats i aigua pels cavalls, anticipació i seguret en cruïlles, carreteres, coordinació amb els mossos d’esquadra i policia local, aturada del trànsit i seguretat del pas dels cavalls.
Benestar dels cavalls durant la Transhumància

La transhumància es pot fer muntat i a cavall. I ens cal perfils per ambudes tipologies.

Per què muntats? Quan els cavalls passen per segona vegada per un camí o en una direcció, ja saben on van i el ritme que agafen els ramats sovint no és accessible a les persones. Peu a terra, podem perdre els cavalls. Ells arribarien sols a destí, però no podem permetre que creuin sols carreteres que avui en dia han fragmentat els camins de transhumància. L’única manera de no perdre’ls és anar amb ells, i això només és possible muntant.

Per als cavalls pot ser més molest tenir al costat una persona que tiba una corda per obligar-los a caminar al seu ritme que tenir una persona al damunt, que munti sense interferir el seu moviment, i amb respecte i coneixement de la biomecànica i de l’ànima del cavall.

Els cavalls de la Fundació no es munten, tret de casos específics (cavalls preparats i que accepten bé ser muntats) i puntualment en època de transhumància. El guiatge muntat és a càrrec dels cavalls professionals de Cavalls Guiabosc Baridà.

Treballem amb munta conscient, sense ferros (bitless i barefoot) i fem servir muntures lleugeres, especialitzades i ergonòmiques.

Els cavalls s’organitzen en manades i en grups que respectem en tot moment alhora de decidir l’ordre dels cavalls per la transhumància.

Treballem amb la natura i no en contra, escoltant, afavorint i aprofitant les dinàmiques que ens proposen els cavalls.